Geen verwerkersovereenkomst AVG

Gepubliceerd: 17 mei 2018 door Robert-Jan Oost

U hoeft met ons geen verwerkersovereenkomst te sluiten. Door de invoering van de AVG per 25 mei a.s. worden wij door opdrachtgevers gevraagd een verwerkersovereenkomst te sluiten. Prima, maar het is geen wettelijke verplichting. Als gerechtsdeurwaarder is AGIN Boeder namelijk geen verwerker.

Zelfstandige autoriteit

Op het moment dat de gerechtsdeurwaarder namens de schuldeiser werkzaamheden verricht dan doet hij dat als zelfstandige autoriteit. De werkzaamheden vallen automatisch onder de wet- en regelgeving die van toepassing is op de gerechtsdeurwaarder.

Verwerking van persoonsgegevens

De verwerkingsverantwoordelijkheid van de gerechtsdeurwaarder berust op een uitdrukkelijke juridische bevoegdheid, waarin aan hem de bevoegdheid is gegeven tot de inning van gelden voor derden. Deze dienstverlening gaat logischerwijs gepaard met de verwerking van persoonsgegevens.

Een eigen verantwoordingskader

De gerechtsdeurwaarder werkt juridisch gezien niet onder instructie van de opdrachtgever maar voert zijn taken uit binnen een eigen verantwoordingskader op basis van de gerechtsdeurwaarderswet en diverse verordeningen. Het is dan ook de gerechtsdeurwaarder die de wijze van verwerking van de persoonsgegevens bepaalt.

Het is en blijft de gerechtsdeurwaarder

Dat de opdrachtgever de initiële gegevens van een incasso-opdracht aanlevert en eventueel met de gerechtsdeurwaarder een (gedetailleerd) behandeltraject overeenkomt doet hier niets aan af. Het is en blijft de gerechtsdeurwaarder die de wijze van verwerking van de persoonsgegevens bepaalt, aanvullende gegevens verzamelt en gegevens eventueel corrigeert.

Geen verwerkingsovereenkomst

Het is zelfs de wettelijke plicht van de gerechtsdeurwaarder om onafhankelijk te zijn van instructie van derden, waaronder in het bijzonder de opdrachtgever. Daarom hoeft er tussen gerechtsdeurwaarder en opdrachtgever geen verwerkingsovereenkomst gesloten te worden. Beiden zijn immers verantwoordelijke in de zin van de AVG.

 

 • 18-10-2018

  Schending van uw bedrijfsgeheim: Bewijsbeslag

  Wij zorgen voor bewijs Hoe zorg je er voor dat er bewijs is als (ex-)werknemers, zakenrelaties of concurrenten aan de haal gaan met know how en andere vertrouwelijke bedrijfsinformatie? Bij deze overtredingen biedt een bewijsbeslag door een …

  Lees meer
 • 27-09-2018

  AGIN Boeder, een tevreden sponsor

  AGIN Boeder, een tevreden sponsor Het stof is weer gaan liggen en de fietsen staan weer in het fietsenrek. De 61ste Muggenronde is over. Wat was het een feest! Lachende gezichten van deelnemers, medewerkers en ook …

  Lees meer
 • 18-07-2018

  Op zoek naar problemen.

  Adviseren bij allerlei situaties Mijn vaste klanten weten dat een deurwaarderskantoor veel meer kan dan een dagvaarding overhandigen of een beslag op een bankrekening leggen. Ik adviseer klanten bij allerlei situaties, of het nu gaat om …

  Lees meer
 • 31-05-2018

  AGIN Boeder sponsort Muggenronde

  Wielerspektakel voor de jeugd De Muggenronde is hét wielerspektakel voor de jeugd van Haarlem en omstreken. Ruim 40 jaar geleden is mijn vader gestart met het sponsoren van de Muggenronde en dat doet AGIN Boeder nog …

  Lees meer
Meer blogs